Иранският режисьор и носител на две награди Оскар за най-добър чуждоезичен

...
Иранският режисьор и носител на две награди Оскар за най-добър чуждоезичен
Коментари Харесай

Носителят на Оскар Асгар Фархади призова за солидарност с протестиращите в Иран жени

Иранският режисьор и притежател на две награди " Оскар " за най-хубав чуждоезичен филм за „ Раздяла “ (2011) и „ Продавачът “ (2016)  Асгар Фархади приканва всички по света да се обединят „ в взаимност " с протестиращите след гибелта на 22-годишната Махса Амини. Наред с лавината от последвали митинги и конфликти  в Иран и по света, филмовата общественост в страната също е мощно ангажирана.

Моралната полиция на Иран арестува Амини на 13 септември в Техеран поради непокорство на шариата. Тя умря в полицейски сектор три дни по-късно, откакто изпадна в кома. Иранските управляващи настояват, че Амини не е била бита, а е умряла от сърдечен удар.

Асгар Фархади, който сега ръководи журито на филмовия фестивал в Цюрих, излезе с изказване в Instagram, призовавайки артистите по света да заявят своята взаимност с иранския народ.

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Asghar Farhadi (@asgharfarhadiofficial)

В невиждана вълна от улични митинги в Иран дами скъсаха хиджабите си, завъртяха ги във въздуха и ги хвърлиха в огньове. „ Видях ги от близко “, споделя Фархади в апела си. „ Повечето са доста млади – 17-годишни, 20-годишни. Видях отвращение и вяра в лицата им и в метода, по който демонстрираха по улиците “.

„ Дълбоко почитам тяхната битка за независимост и правото да избират личната си орис, макар цялата грубост, на която са подложени. Гордея се с авторитетните дами на моята страна и откровено се надявам, че посредством напъните си те ще реализиран задачите си “, прибавя Фархади.

„ Каня всички художници, режисьори, интелектуалци, деятели за цивилен права от цялостен ​​свят и всички, които имат вяра в човешкото достолепие и независимост, да бъдат солидарни с мощните и смели дами и мъже на Иран, като вършат видеоклипове, пишат или по различен метод “, прикани още режисьорът.

Няколко други видни ирански режисьори също написаха отворено писмо до своите другари и сътрудници във филмовата промишленост, като желаеха поддръжката им в отбраната на правата на народа на Иран.

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР